Doblougjentene – en fabrikkhistorie fra Høland

Det er i år 60 år siden Dobloug konfeksjonsfabrikk etablerte seg på Løken i Høland, og mer eller mindre forandret hele lokalsamfunnet. Nå er historie blitt teater, med premiere 30.mars i den nye Bjørkelangen kultursal.

Brødrene Dobloug var en av de store innen norsk tekstilindustri. De etablerte sitt tekstilhus og grossistvirksomhet i Oslo i 1870. Virksomheten vokste med tiden og det ble etablert konfeksjonsfabrikker rundt omkring i landet. En av dem var Dobloug konfeskjonsfabrikk på Løken i Høland. De nye fabrikklokalene ble innviet den 9. juni 1959, 60 år siden i år. Fabrikken var siste skrik innen amerikanske produksjonsprinsipper og var en storsatsning for virksomheten, til tross for at det kunne se ut som om markedet var i fall.

Jentene som arbeidet på fabrikken kom gjerne langveisfra. Da fabrikken ble etablert trodde man at det ville være lett å få arbeidskraft fra området, men det viste seg å bli en utfordring. Syskolen som ble etablert satset stort på å ansette kun de aller beste. Jentene ble silt ut etter iherdig testing og intervjuer. Etter hvert la de testingen på hyllen, da den skremte jenter fra å søke, og de begynte å annonsere etter syersker landet rundt.

Jenter kom i hopetall, gjerne fra Narvik, Abelvær og andre strøk med mangel på arbeid. Jenter ned i 16-års alder kom langveisfra for å søke lykken «kun 6 mil fra hovedstaden». Lite visste de om hvor de hadde havnet, men de fleste ble værende til tross for skuffelsen av å ha havnet langt inne i ingenmannsland. Jentene ble innkvartert i hjemmene til lokalbefolkningen og på hybelhuset som gikk under navnet «kaninburet».

Historien om Doblougjentene fanget vår interesse allerede høsten 2016. Dette var under et mimretreff arrangerte av Juliane Husvik Sukkestad sammen med Bygdetruppen Teater. Mimretreff er en av metodene vi bruker for å samle inn historier til formidling. Historiene deres bar preg av ungdommelig eventyrlyst, kjærlighet og savn, noe som vi kunne kjenne oss igjen i. Jentenes etablering i Høland påvirket også det lille samfunnet de kom til. De ble innkvartert i hybler rundt omkring i hølandske hjem og noen flyttet aldri hjem igjen.

Siden da har vi gjort dypdykk i lokale og nasjonale aviser, flere intervjurunder med arbeiderne og andre personer rundt fabrikken, og det er kommet inn bildemateriale og dokumenter. I tillegg har vi fått et godt samarbeid med eieren av fabrikklokalet. Nå er materialet blitt omskrevet til et teatermanus med nyskrevet sang og musikk.

30.mars var det urpremiere på «Doblougjentene – en fabrikkhistorie fra Høland», og hele 1500 publikummere overvar forestillingene, gamle som unge. Vi er evig takknemlig!